Комп'ютерна Академія IT STEP - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

ШАГ логотип

Як айтівці змінюють спеціалізації: тенденції та найпопулярніші напрямки в IT

Освіта для дорослих

03.10.2024

0 переглядів

У світі IT зміна спеціалізації — це не лише спосіб розвивати свою кар'єру, але й можливість знайти нові виклики та розширити горизонти. Згідно з літнім опитуванням на DOU, 24% айтівців хоча б раз за свою кар'єру змінювали спеціалізацію. Цей показник зростає зі збільшенням стажу: серед тих, хто працює в IT більше 10 років, таких уже 39%.

 

Які спеціалісти найчастіше змінюють напрям?

Серед найактивніших у зміні спеціалізації — сисадміни, спеціалісти з DBA, Hardware Engineers, HTML-кодери та спеціалісти підтримки. Більше 60% цих фахівців спробували себе в нових ролях. Серед нетехнічних спеціалістів найбільш схильні до змін фахівці з Customer Success, продажів, перекладачі та техрайтери.

 

Хто рідше за все змінює напрям роботи?

Найменше змінюють спеціалізацію розробники, тестувальники, HR/рекрутери, художники та аніматори. Менше ніж 15% представників цих професій обирають кардинальні зміни. Проте серед розробників, які все ж вирішили змінити напрям, популярними варіантами є перехід у менеджмент проєктів (PM), CTO або Data Science.

 

Які напрямки найбільш привабливі для переходу?

Одним із найпривабливіших напрямків є DevOps, де 39% фахівців раніше працювали сисадмінами. Також значна кількість фахівців обирає перехід у менеджмент проєктів, де понад 50% PM мають досвід у розробці, тестуванні або аналітиці.

Серед інших популярних спеціалізацій для зміни можна виділити техрайтинг, Data Science та аналітику. Багато фахівців з Data Science раніше працювали розробниками, аналітиками або в суміжних сферах.

 

Як часто розробники змінюють спеціалізацію?

Незважаючи на те, що розробники рідко переходять в інші напрямки IT, 47% фахівців із досвідом понад 10 років змінювали свою спеціалізацію в межах розробки. Full Stack та Front-end спеціалісти найчастіше переходять у Back-end, тоді як Mobile розробники розширюють свої навички в різних напрямах розробки.

Тестувальники також не відстають. Тестувальники, як і розробники, здебільшого змінюють спеціалізацію в межах тестування. Manual QA фахівці часто стають Automation QA або General QA, забезпечуючи собі ширші можливості для кар'єрного зростання.

 

Висновки

Світ IT пропонує багато можливостей для розвитку кар’єри, і зміна спеціалізації є однією з них. Фахівці обирають як суміжні напрямки для логічного розвитку, так і зовсім нові сфери, шукаючи нові виклики та можливості для самореалізації.

Для отримання додаткової інформації, ви можете ознайомитися зі статтею на DOU, де детально розглядаються тенденції зміни спеціалізацій в IT.



Автор:

Редакція Академії ITSTEP

Дизайн

Майстер клас

3D візуалізатор - професія майбутнього

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію. Мистецтво 3D візуалізації проникає у багато сфер нашого життя. Від архітектури і дизайну інтер'єру до реклами та промислового проектування – скрізь можна знайти сліди роботи 3D візуалізаторів. Ми розглянемо, які завдання

ШАГ логотип

Soft-skills

Презентація

Як знайти роботу junior спеціалісту без досвіду роботи

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці. Однак, незважаючи на потребу компаній у нових спеціалістах, пошук роботи для junior'ів без досвіду може стати певним викликом при конкуренції з досвідченішими кандидатами. Також, не завжди просто зрозуміти, які компетенції та

ШАГ логотип

Soft-skills

10 кращих технік тайм-менеджменту для айтішника

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.   У нашій статті ми представимо вам 10 найкращих технік тайм-менеджменту, спеціально підібраних для айтішників. Ви дізнаєтеся про різні стратегії, які допоможуть вам оптимізувати використ�

ШАГ логотип

Програмування

SMART - цілі: найкращий помічник у плануванні для програмістів

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку. SMART - це акронім, який описує основні характеристики ефективної мети: Specific (конкретна), Measurable (вимірна), Achievable (досяжна), Relevant (пов'язана з поточними завданнями та цілями) та Time-bound (обмежена за часом). Кожен із цих аспектів відіграє важливу роль у створенні ціле�

ШАГ логотип

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності